Mijn indruk van Castle Knight 3 - Novus Audio

Geplaatst door: Bernd van hal

Datum: 30-06-2017

Mijn indruk van Castle Knight 3

In Mijn indruk van… geeft Bernd zijn persoonlijke indruk van een high-end component uit de collectie van Novus Audio. Zo ziet u ons assortiment door de ogen van een liefhebber en gebruiker van mooie audio-apparatuur. Geen recensie dus, maar een subjectieve beleving. Want ‘goed’ geluid is uiteindelijk heel persoonlijk. Deze keer: Castle Knight 3

Castle Acoustics (in Engeland opgericht) zijn sinds 1973 ontwikkelaars en producent van handgemaakte luidsprekers. De chassis en behuizing worden geheel in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. De firma valt tegenwoordig onder de IAG groep.

De Castle 3, in Antique Oak,  zijn per 2 luidsprekers in een doos verpakt, hierdoor vormt het geheel wel een stevig gewicht (23.5 kg). Doordat alle zijdes van de luidsprekers omsloten zijn door stevig foam en elke luidspreker in een separate stoffen hoes en plastic zak verpakt is zijn de Castle goed beschermd bij vervoer. De kartonnen doos is ook stevig met een mooie Castle opdruk. Dit geeft de verpakking al wat speciaals.Castle Knight 3Prachtig fineer
Alle Castle luidsprekers zijn afgewerkt met echt houtfineer. De afwerking is een van de bijzondere kenmerken van dit merkt. Deze is buitengewoon hoogwaardig voor dit prijssegment en kent, volgens mij, geen concurrentie.

Alleen de spikes al, afwerking en bouwwijze voor mij onbekend in dit segment. Echt houtfineer van hoge kwaliteit met een zeer nauwkeurige afwerking. In dit prijssegment een zeldzaamheid. De bodemplaten zijn ook erg fraai afgewerkt met zeer mooie schroefgaten voor de spikes.

Mooi gebouwde behuizing 
Hier onderscheiden de Castle Knight 3 zich van de mainstream concurrentie.
Normaliter maakt men gebruik van een basteflexpoort om het laag een "boost" te geven.
Dit heeft voordelen maar helaas ook nadelen. Een hiervan noemen we poortruis. Dit kan ontstaan bij bepaalde geluidsdrukken en frequenties. Erg goede, en veelal dure, systemen hebben hier doorgaans minder last van.

Als men ver genoeg van de luidspreker af zit zal de meeste luisteraars dit niet waarnemen.
Ook de het verdikken van het laag (dreunen) komt bij basreflex ontwerpen vaker voor.
Castle heeft daarom een afwijkend open systeem bedacht: de TPT oftewel Twin Pipe Technology).

Bij een basreflexpoort wordt de geluidsdruk direct in de behuizing weerkaatst en door de baspoort uitgeblazen. TPT gaat dit via een taps toelopende kolom die ervoor zorgt dat de lucht achter de woofer(s) via de poort aan de onderkant van de behuizing en de bodemplaat meer gecontroleerd kan verplaatsen.

De smalle "sleuf" tussen bodemplaat en behuizing is de uitgang van de TPT. Lage frequenties worden hierdoor rondom de luidspreker verspreid. Hierdoor is dit systeem gemakkelijk plaatsbaar.
Het resultaat is een diepe, goed gedefinieerde laagweergave. Zodoende zijn de Knight 3 gemakkelijk te plaatsen in een breed scala aan woonkamers.

Luisteren naar de Knight 3

Na de nodige inspeleeltijd heb ik de Knight 3 met breed scala muziek beluisterd.
Graag maak ik gebruik van een selectie die bestaat uit steeds wisselende klassieke en kerkorgel muziek. Daarnaast ben ik erg fan van live opnames van bands uit de 70er en 80er jaren. Deze hoeven audiofiel niet altijd de eerste keus te zijn, maar naar mijn mening gaat het erom dat het gevoel van de muziek overgebracht wordt. Het mooie van deze vak is dat ik door mijn klantencontacten steeds weer "nieuwe" muziek ontdek.

Wat direct opvalt is dat de Castle 3 voor zijn compacte buitenmaten een stevig laagfundament heeft. Hierdoor klinken live opnames completer als men zou vermoeden. Veelal mis ik bij compactere systemen dit gevoel daar deze de laagenergie niet kunnen overdragen. Door het TPT systeem is de laagenergie ook lekker snel en droog.

De ruimtelijke afbeelding gaat ook verder dan ik in dit prijssegment gewent ben. Er wordt een mooi breed podium neergezet. De Qsound opgenomen Amused to Death van Roger Waters laat de dame die spreekt in het nummer three wishes ver buiten de linker luidspreker horen. Door milde, maar mooi detailrijke, hoogweergave zijn ook mijn favoriete live opnames erg fraai. Voor de liefhebbers van fris hoog zal deze luidspreker minder bekoren.
Wat opvalt is dat ook bij een zeer laag volume het stereobeeld en geluidsballans (Laag verdwijnt niet en midden blijft goed verstaanbaar) intact blijft. Van hoge volumes houdt de Knight 3 niet, de luidsprekers zullen dan dichtsmeren.

Samenvattend

Wie de Castle Knight 3 in de geluidsketen opneemt krijg een uit mooie materialen fraai afgewerkte luidspreker. Het Knight 3 is, voor een vloerstaande luidspreker, compact maar toch groots klinkend systeem dat uitermate geschikt voor de meer rustige luistersessies daar geluidsbeleving bij lage volumes mooi coherent blijft.

Prijs Castle Knight 3 €799,- per paar.

Specificaties
Knight-3: vloerstaand model / 2-weg Twin Pipe Technology / maximale piekbelasting 100 watt / gevoeligheid 88dB / impedantie 8 ohm / frequentiebereik 38Hz-24kHz / breedte x diepte x hoogte: 16,5 x 26,5 x 76 cm / gewicht 10,7 kg / verkrijgbaar in Cherry, Walnut, Mahogany, Black Oak, Antique Oak / wijzigingen voorbehouden.

Meer blogs van
#Mijn indruk van....

Dit delen:

Waarmee kunnen we u helpen?


U kunt contact met ons opnemen door onderstaand contactformulier in te vullen.
We zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Eckertstraat 18F
8263 CB Kampen

info@novusaudio.nl

06-53486244