Mijn indruk van de Duevel Planets - Novus Audio

Geplaatst door: Bernd van hal

Datum: 1-11-2017

Mijn indruk van de Duevel Planets

In Mijn indruk van… geeft Bernd zijn persoonlijke indruk van een high-end component uit de collectie van Novus Audio. Zo ziet u ons assortiment door de ogen van een liefhebber en gebruiker van mooie audio-apparatuur. Geen recensie dus, maar een subjectieve beleving. Want ‘goed’ geluid is uiteindelijk heel persoonlijk. Deze keer: Duevel Planets.

Omnidirectionele weergave
Als high-end liefhebbers proberen we onze favoriete muziek zo realistisch mogelijk in een huiselijke omgeving te reproduceren. Hierbij moeten we werken met de woongerelateerde restricties die niet altijd even ideaal zijn. De meesten van ons maken nagenoeg altijd gebruik van de “traditionele” luidsprekers die hun geluid naar voren afstralen. Met deze techniek kunnen we fantastische resultaten behalen.

Toch zijn er muziekliefhebbers die iets missen.

Nemen we een piano in een concerthal, hierbij stralen de klanken rond om het instrument af en reflecteren via muren ed. Tenslotte zal de muziek direct en via de reflectie aankomen bij onze oren. Maar als we dit via een direct stralende luidspreker thuis weergeven komt het geluid direct, en maar beperkt via reflecties van muren, ramen, meubels etc. naar ons toe. Ook creëren we een beperkte sweetspot waar de muziek optimaal klinkt.Mijn indruk van de Duevel Planets

Bij een omnidirectionele luidspreker straalt de muziek al bij de bron rondom af en bootst zo de ruimte waarin de piano is opgenomen natuurgetrouwer na met een zeer grote sweetspot.

Duevel is een Duitse firma die zich op dit principe gespecialiseerd heeft. Het instapmodel, de Planets, is de kleinste luidspreker van Duevel. Ze hebben met dit model een budget omnidirectionele luidspreker op de markt gebracht die concurrentieloos is.

Planeten rond een luidspreker.

Mijn indruk van de Duevel Planets

Zoals men op de foto’s al kan zien zijn er twee metalen bollen boven de horizontaal liggende chassis aangebracht als waren het twee planeten in de ruimte. Vandaar de naam Planets.
De Planets behuizing is voorzien van een interne schuine plank die de ruimte in twee compartimenten verdeelt. Hierdoor krijg het geheel ook nog eens meer soliditeit.

De gebruikte 150 mm grote Kevlar bas-middentoner is voorzien van een forse magneet (100 mm).
Ook de tweeter, voorzien van een kleine hoorn, heeft een forse magneet van maar liefst 70 mm. Het filter is fase lineair opgebouwd om fasefouten te minimaliseren.

Duevel planets

Muziek ervaren.
De Planets heb ik aangesloten op mijn Moon ACE all-in-one machine van Simaudio. Na de gebruikelijke inspeeltijd ben ik gaan luisteren. De eerste nummers heb ik moeten wennen aan de compleet andere presentatie van muziek. Ik ben alleen directstralende luidsprekers gewend. Na een tijdje merkte ik dat ik niet aan het schuiven was met de luidspreker, of zelf bezig was mijn zitpositie te veranderen om de optimale sweetspot te vinden. Bij elke luidspreker heb ik die periode nodig voordat het optimale resultaat daar is. Nu verviel deze tijd en ik was direct bezig om muziek te ervaren.

Daar live opnames tot mijn favorieten behoren ging ik al snel aan slag met Fleetwood Mac - The Dance album. Lindsey Buckingham’s Big love komt hier zo ruimtelijk en en tastbaar over. Echt bizar om dit uit een 899 Euro luidspreker set te ervaren. Ook het album Pulse van Pink Floyd liet het podium in haar volle omvang in mijn woonkamer staan. En dit alles zonder een scherp randje of andere nare bijeffecten. Ook het laag heeft een goed fundament om de energie, die dit album heeft, te laten voelen. De luidsprekers zijn erg goed in staat het aangeboden signaal om te zetten in een muziekbelevenis. Luistermoeheid, geen sprake van. Ook na vele uren luisteren had ik zin in meer. Zijn er dan geen nadelen, jazeker zij die er. Als de opname bar en boos is zal de reproductie navenant zijn. Niet dat het slecht klink, dat niet, maar de belevenis van de ruimtelijkheid vervalt. Er bestaan luidsprekers die hier een soort van wasverzachter karakter over leggen, zodat deze slechte opnames nog quasi ruimtelijk worden, maar de het gebodene klinkt hierdoor wat gekunsteld.

Een set voor thuis.
Het zal niemand verbazen dat een set Planets bij mij thuis blijft staan. De ruimte belevenis is te verslavend. Naast mijn Castle Anniversary heb ik nu een tweede set waarmee ik, naar gelang mijn stemming, heerlijk muziek kan beluisteren zonder de portemonnee (en woon ruimte) erg pijn te doen.

Verkoopprijs Planets per paar:
Silver-grey, Anthracite-grey, Red, Blue, Lime Green, Mandarin, Black €899,-
Maple, White glossy €1099,-
Black glossy, Anthracite-metallic €1199,-

Meer blogs van
#Mijn indruk van....

Dit delen:

Waarmee kunnen we u helpen?


U kunt contact met ons opnemen door onderstaand contactformulier in te vullen.
We zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Eckertstraat 18F
8263 CB Kampen

info@novusaudio.nl

06-53486244