Mijn indruk van de Heil AMT Aulos - Novus Audio

Geplaatst door: Bernd van hal

Datum: 3-10-2018

Mijn indruk van de Heil AMT Aulos

Mijn indruk van de Heil AMT Aulos

In Mijn indruk van… geeft Bernd zijn persoonlijke indruk van een high-end component uit de collectie van Novus Audio. Zo ziet u ons assortiment door de ogen van een liefhebber en gebruiker van mooie audio-apparatuur. Geen recensie dus, maar een subjectieve beleving. Want ‘goed’ geluid is uiteindelijk heel persoonlijk. Deze keer: Heil ATM Aulos.

Heil ATM Aulos Set

De klanten die me kennen weten dat ik een voorliefde heb voor Air Motion Transformers. Qua snelheid, detailrijkheid en ontspannen weergave zijn de AMT onovertroffen. Na het einde van de patentperiode hebben diverse merken deze techniek in hun luidsprekersystemen verwerkt. Zodoende staan er merken als GoldenEar, Elac, Abacus en monitor audio luisterklaar in Kampen.

Onlangs heb ik het origineel aan het assortiment kunnen toevoegen. De AMT is uitgevonden door Dr. Oscar Heil (tevens de bedenker van de FET, Field effect transistor). Dr. Heil (1908-1994) heeft in de samen met Martin Dürrenmatt (eigenaar Heil AMT) de AMT in Europa beschikbaar gemaakt (ESS doet dit in de USA).

Wat is een AMT

Mijn indruk van de Heil AMT Aulos

Dr. Oskar Heil uitgebreid onderzoek gedaan onderzoek naar de werking van het menselijk oor en de verwerking van geluidsignalen in de hersenen. Door deze onderzoeken is dan ook de principe van de Air Motion Transformer ontstaan. De research van Dr. Heil heeft geresulteerd in de midden-hoog units zoals gemonteerd in de Heil AMT luidsprekers. Deze units onderscheiden zich van normale (dome) tweeters in zeer hoge gevoeligheid, enorme dynamiek; lage vervorming, een vlak impedatieverloop en een hoge belastbaarheid.

AIR MOTION TRANSFORMER

Deze AMT is dus een bijzonder systeem dat, afhankelijk van het formaat, van 600 Hz tot ver boven de 20 kHz lineair zijn werk kan verrichten. 

De AMT is opgebouwd uit een extreem licht diafragma (totale beweegbare massa <1 gram), welke gevouwen is als een accordeon waarbij aan elke vouw een aluminiumfolie strip is vastgemaakt. Het diafragma is in een zeer sterk magnetisch veld geplaatst en het muzieksignaal, van de versterker, wordt gevoed aan de aluminium strips.

Heil ATM werkingHeil ATM werking fase

Dit signaal zorgt voor een uitzettende en samentrekkende beweging, die de lucht onder druk tussen de platen perst. Door deze constructie is de luchtverplaatsing 5x groter dan de beweging van het membraam zelf. Op deze manier wordt de lucht op een betere manier aangedreven dan door het traditionele zuigerprincipe van dome- of conusluidsprekers.

De oplettende lezer ziet dan ook een probleem dat bij een AMT ook een woofer in het luidsprekersysteem moet zitten die deze snelheid bij kan houden. De woofer van de Aulos wordt op specificaties door een fabriek voor ze gemaakt. Een grote en zeer sterke Neodium magneet drijft de conus aan. Zodoende kan deze woofer tot over 900 Hz effectief werken. De behuizing wordt handgemaakt in Italië en draagt een grote mate bij tot het gehele concept. Ze hebben de nodige behuizing concepten en houtsoorten uitgetest voordat ze tot het uiteindelijke systeem gekomen zijn. Een AMT werkt optimaal indien deze aan de voor en achterzijde zijn energie kan afgeven aan de ruimte. De AMT in de Aulos is in een open tunnel in de kast gemonteerd. Zo kan de AMT unit evenveel energie naar voor als naar achter af stralen. Zie foto

Mijn indruk van de Heil AMT Aulos

Het filter is zg. hard wired, elk component is direct met het ander door solderen verbonden. Zodoende komt er geen printplaat aan te pas en zijn de signaalwegen erg kort. Ook de interne bedrading is direct aan de woofer gesoldeerd. dat zie je normaal gesproken niet vaak in dit prijssegment.

En nu muziek.

Na een zeer lange inspeeltijd (minsten 250 uur) kon ik eindelijk muziek gaan luisteren.

Wat direct opvalt is de enorme (micro)detailrijkheid van het systeem zonder scherpte.

Mijn favoriete songs hadden soms zelfs verrassingen in petto. Wat ik bij ander luidsprekers als achtergond geluid waarnam kan ik nu precies waarnemen. Ook andere muziekliefhebbers is dit opgevallen. Bij Pink Floyds Time hoor je heel veel microdetail die je normaal gesproken alleen op een goede hoofdtelefoon waarneemt. Ook, het minder fraai opgenomen, album Three Sides Live van Genesis kun je nu horen dat er daadwerkelijk 2 drummers spelen bij de live songs. De kwaliteit van de geluidsweergave hangt natuurlijk wel af van de gebruikte apparatuur. De Aulos heeft wel een stroomleverancier als versterker nodig. De 2x50 Watt Moon ACE is goede stroomleverancier en heeft al genoeg kracht in huis om de Aulos te laten leven. Natuurlijk is hier nog wel lucht naar boven over om nog meer uit de Aulos te halen.

Heeft de Aulos dan ook minder fraaie kanten? Nou de inspeeltijd is zeer lang, minstens 250 uur zijn nodig om woofer zo los te krijgen dat deze de AMT te kan volgen. Dat is dus even doorbijten.

Wil je zeer luid kunnen spelen moet voor het grotere systeem Kithara gaan. Dientengevolge is dance en trance is ook niet de muzieksoort die de Aulos tot zijn recht laat komen. En je draait snel luid met de Aulos omdat je dit geheel niet in de gaten hebt.

Maar wie van de betere pop, jazz en zang houdt, en geen enorm budget heeft, zal met deze luidspreker erg lang van muziek kunnen genieten.

 

 

 

Meer blogs van
#Mijn indruk van....

Dit delen:

Waarmee kunnen we u helpen?


U kunt contact met ons opnemen door onderstaand contactformulier in te vullen.
We zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Eckertstraat 18F
8263 CB Kampen

info@novusaudio.nl

06-53486244